top of page
צל
באנר הלכת השנים האבודות

הלכת השנים האבודות

להצעת מחיר
המותאמת עבורך

מה בין ביטוח עבודות קבלניות להלכת השנים האבודות?

מאמר מאת איציק סימון

דצמבר 2000, חורף, אתר בנייה במרכז הארץ. עובד בניין בתחילת שנות ה-50 לחייו, מנוסה ומיומן, נשוי ואב לשלושה ילדים, נהרג בעקבות קריסת תבנית יציקה במשקל 4 טון. תבנית אשר הושענה באופן מסוכן ואשר התמוטטה על המנוח בעת ששוחררה מהעגורן.

תאונת העבודה המצערת והטראגית הובילה לפיצויים בשיעור של למעלה מ-7.3 מיליון שקלים. כ-5.8 מיליון שקלים שולמו בגמלאות על ידי המוסד לביטוח הלאומי, והיתר על ידי שורה של גורמים, שחויבו גם בשיפוי הביטוח הלאומי בסך של כ-3.4 מיליון שקלים.

סכום הפיצויים הגבוה נקבע לאור אחת ההלכות החשובות בנוגע לדיני נזיקין בישראל – הלכת השנים האבודות. מבחינת חבות הגורמים שהיו מעורבים בבנייה, זו נבעה מתוך הוכחת רשלנותם.

המסר מן הדברים ברמת המאקרו ברור. חברות בתחום הבנייה אשר תמצאנה חייבות בתשלום פיצויים בגין תאונות עבודה קטלניות באתרים שבאחריותן, עלולות להידרש לשאת בסכומים משמעותיים. בין אם מדובר בתאונת עבודה, כפי שאירע כאן, ובין אם בשל כל מקרה של מוות באתר, לאו דווקא של עובד. כלומר, גם בעקבות מות מבקר שהגיע למקום, בין אם נכנס לאתר באישור ובין אם לאו.

שימו לב, חברות העוסקות בתחום הבנייה, אשר מרביתן דואגות מן הסתם לרכוש ביטוח עבודות קבלניות, חייבות לבחון היטב את סעיפי הכיסוי בפוליסה. בהעדר סכומים ראויים לכיסוי בגין נזקי גוף (חבות מעבידים או ביטוח צד ג'), ייתכן ולא יהיה מענה לפיצויים שיכולים להיפסק בהליכים הללו מכוח הלכת השנים האבודות. התשלום, שיכול להגיע לכדי מיליוני שקלים, יונח לפתחן של החברות עצמן.

 

הכירו את הלכת השנים האבודות

ביטוח עבודות קבלניות כולל כידוע שלושה רכיבים – ביטוח רכוש, ביטוח צד ג' וחבות מעבידים. בכל הנוגע למרכיביו העוסקים בנזקי גוף – קרי, ביטוח צד ג' וחבות מעבידים – אנו מגלים לאחרונה כי ישנם לא מעט מקרים בהם קיים פער ניכר בין הכיסוי לתביעה אפשרית. לצערנו, אלו מצבים שכיחים למדי שבהם סכומי הביטוח בפוליסה אינם גבוהים דיים, ואינם מתאימים לפסיקה העדכנית בתחום הנזיקין במקרה של פטירת אדם באתר בנייה.על מנת להבין במה מדובר עלינו להכיר את הלכת השנים האבודות. הלכה שנקבעה על ידי בית המשפט העליון במרץ 2004, ואשר שינתה לבלי היכר את דיני הפיצויים בגין תביעות נזיקין. בכללן כמובן תביעות ביטוח.

 

באופן עקרוני ובמילים פשוטות, הלכת השנים האבודות קובעת שכאשר אדם נפטר ובני משפחתו מגישים תביעה לפיצוי בשם עיזבונו, ניתן להכליל בתביעה בקשה לפיצוי בגין כל השכר שהמנוח היה יכול להשתכר עד לגיל פרישה (ואף לאחר מכן). שימו לב, במקרה שתיארנו בראשית הכתבה, לא היה זה עובד צעיר אלא אדם שלאור הוותק בענף היה בעל שכר חודשי ממוצע של כ-37,000 שקלים. הפיצויים "טיפסו" לכ-7.2 מיליון שקלים בשל אובדן כ-16 שנות עבודה "בלבד" בשכר זה (עד גיל פרישה - 67).

 

הלכת השנים האבודות קבעה שינוי דרמטי בעמדת הפסיקה והיא כיום זו השולטת בכיפה. לא רק בתביעות ביטוח בגין תאונות עבודה או תאונות באתר בנייה (צד ג'), אלא גם בהליכים נזיקיים אחרים כמו רשלנות רפואית, רשלנות רשות מקומית, תאונות דרכים וכדומה.

 

לאורך השנים אף התקבלו בבית המשפט העליון מספר פסקי דין כלכליים נוספים שהרחיבו את הלכת השנים האבודות. כך, למשל, בנובמבר 2008, נקבע כי הלכת השנים האבודות כוללת לא רק את אובדן שנות העבודה אלא גם זכויות אבודות נוספות בגמלאות כגון קצבת זקנה ותקבולי פנסיה (ע"א 9209/03).

לדאוג לרשת ביטחון אמיתית מבחינת כיסוי ביטוחי
כסוכנות לביטוח המתמחה כבר למעלה מ 30 שנה באופן ספציפי במתן שירות מקצועי ומקיף לעוסקים בבנייה, וכחברה אשר נמצאת בשטח ומכירה את התמורות החלות בענף הביטוח בתחום זה, אנו נתקלים לצערנו ביותר מדי פוליסות ביטוח חסרות. בפרט ביטוחי עבודות קבלניות אשר אינם מעניקים את השקט הדרוש מבחינת פיצויים בקרות נזקי גוף.

לא מדובר בעניין של מה בכך. בכל הנוגע לביטוח מעבידים, חשוב להבין כי המוסד לביטוח לאומי, למרות שהוא הגוף האחראי על תשלום גמלת תלויים לבני המשפחה שנותרו מאחור, איננו בהכרח נושא במלוא הנזק שנגרם. בין אם משום שהוא לא משלם לבני המשפחה לפי שכרו של המלא של המנוח, אלא רק בשיעור של כ-75%, ובין אם משום שישנם ראשי נזק שהביטוח הלאומי כלל לא לוקח בחשבון (כמו כאב וסבל, אובדן שירותי בעל וכדומה).

בנוסף, בתביעה לפי הלכת השנים האבודות, בני המשפחה יכולים לטעון כי אין לחשב את שכרו של המנוח לפי תעריפו הנוכחי והם רשאים לטעון כי סביר ששכרו היה עולה בעתיד. סוגיה שאיננה נאמדת על ידי המוסד לביטוח לאומי.

ככל שעסקינן במות אדם אשר לא הועסק באתר – כמו לדוגמה מבקר או עובר אורח שנכנס למתחם – הביטוח הלאומי כלל איננו חלק מן התמונה. מלוא סכומי הפיצויים יכולים להידרש מהחברות האחראיות.

הדוגמאות הללו הן רק מעט המחזיק את המרובה אך השורה התחתונה ברורה. ההליכים האזרחיים הננקטים בעקבות תאונה קטלנית באתר בנייה יכולים להתגלגל לכדי סכומי עתק המונחים לפתחם של החברות והגופים שהיו אחראים (ביחד או לחוד) על התוצאה המצערת. רק פוליסת ביטוח עבודות קבלניות אשר תיתן תשומת ליבה לעניין זה תהווה (באמת) רשת ביטחון ביום פקודה.

במידה ויש לך שאלת
צור קשר - 03-6951414

או שלח מייל- itzick@simon-ins.co.il

או מלא את הטופס ונחזור אליך בהקדם 

bottom of page