כשל הממ"דים ב-7 לאוקטובר : לקחים ומסקנות ל עתיד
Jan 29, 2024
מאת : איציק סימון
מלחמת חרבות ברזל הציפה שאלות רבות לגבי עמידות מרחבים מוגנים דירתיים (ממ"דים) כנגד איומים שאינם תלולי מסלול (כמו רקטות או פצצות מרגמה). בעיקר בשל הפשיטות הרגליות ב-7 לאוקטובר עם הגעת המחבלים עד לדלתות הבתים והממ"דים ביישובי העוטף וערי הדרום.
האם הממ"ד באמת מספק הגנה ראויה כנגד איומים כמו ירי קל, לבנות חבלה, שריפות, עשן ואפילו ירי נ"ט? עד כמה הממ"דים מתאימים לזמני שהות משמעותיים?
על מנת לברר מעט את הנושא נפגשנו לשיחה קצרה עם ד"ר בני ברוש, מומחה למיגון ומרצה להנדסת מבנים במחלקה להנדסה אזרחית באוניברסיטת אריאל ובעברו מנהל אגף הבניין במכון התקנים הישראלי. ד"ר ברוש עוסק בתחום רבות ואף ביקר ביישובי העוטף מתוך מטרה ללמוד, לנתח ולהפיק לקחים בהיבט של תפקוד של הממ"ד בתרחישים התקדימיים. כולל ניסוח המלצות על לקחים אפשריים וגיבוש הצעות לצעדים אופרטיביים שיהיו גם ברי השגה וגם ברי ביצוע.

הממ"דים כחדר ביטחון
בראש ובראשונה ד"ר ברוש מדגיש שנושא הממ"דים "נקלע" לאירועי ה- 7 לאוקטובר מאחר שאנשים ראו בהם חדרי ביטחון. "הריצה לממ"ד הייתה קודם כל בעקבות האזעקות", הוא מסביר, "מהר מאד התברר שהטילים והרקטות הם לא האיום המרכזי. חלק גדול מהאוכלוסייה מצא את עצמו מתגונן במרחבים המוגנים בעת החדירה הקרקעית. אנשים התבצרו בממ"דים ובמקרים מסוימים שהו בהם עשרות שעות".
עד כה, כאשר האיומים שהיו לפתחנו היו קונבנציונאליים בלבד ולא בלתי-קונבנציונאליים (מאז מלחמת המפרץ הראשונה), ובמרבית חלקי הארץ הם היו בהיקף מוגבל, רוב האוכלוסייה לא חוותה צורך לשהייה ארוכה מאוד במרחבים המוגנים (למעט שינה).
"אחת המסקנות המובהקות והבולטות שיש לנו לגבי ממ"דים אחרי ה-7 לאוקטובר", אומר ד"ר ברוש, "הוא הצורך להתאים אותם לשהות ארוכה הרבה יותר. חשוב לדעת שניתן לעשות את זה בנקל גם על בסיס התקנות, התקנים והמפרטים הקיימים והמאושרים בתחומי המיגון האזרחי".
