החשיבות בטיב ביטוח האחריות המקצועית: הכירו את מתכנן השלד שהתרשל וישלם פיצויים בסך כ-3 מיליון שקלים
Sep 14, 2020
בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל לאחרונה (יוני 2020) פסק דין המהווה תמרור אזהרה בוהק לגבי החשיבות שמקופלת בטיבו של ביטוח אחריות מקצועית למהנדסים, הנדסאים ואדריכלים (ת"א 3071-07-16). נסקור בקצרה את סיפור המקרה, ונגזור מתוכו השלכות רלבנטיות לענייננו, לגבי המשמעות הדרמטית שעשויה להיות לביטוח אחריות מקצועית לעוסקים בתכנון.
פסק הדין מתחיל עם בני זוג שרכשו מגרש ביישוב קהילתי והתקשרו עם אנשי מקצוע שונים לפרויקט "בנה ביתך". כאשר התגלו במבנה ליקויי בנייה חמורים, הדבר הוביל להגשת תביעה נזיקית כנגד חברת ההנדסה שעסקה בתכנון הקונסטרוקציה, ומתכנן השלד מטעמה (שהוא נושא משרה בכיר בה).
הנתבעים ניסו להעלות טענות מן הגורן ומן היקב להעדר רשלנות. בנוסף הם ביקשו "לגלגל" מעליהם את האחריות על ידי שליחת הודעות צד ג' כנגד שורה של גורמים. החל ממפקח הבנייה והאדריכלית, דרך החשמלאי שביצע חציבות בנכס, וכלה אפילו בני הזוג עצמם (מכיוון שהם "מבצעי הבנייה" בהעדר קבלן מפתח).
בית המשפט דחה (כמעט) את כל טענותיהם של חברת הקונסטרוקציה ומתכנן השלד, ומצא כי הם חייבים בפיצויים משמעותיים לבני הזוג. פיצויים בסך כ-2.7 מיליון שקלים שמגלמים את עלויות הריסת המבנה הקיים ובניית בית חדש במקומו, כמו גם ראשי נזק נוספים שכללו פיצוי בגין דיור חלופי, אחסון הרהיטים בזמן הבנייה, אגרות, היטלים, עוגמת נפש ושכר טרחתם של המומחים שמסרו חוות דעתם להליך).


כיצד הגיע בית המשפט למסקנתו?
בית המשפט הגיע למסקנתו על בסיס חוות דעת של מומחה שמונה מטעמו, וכן על סמך הראיות שהוצגו, החקירות הנגדיות וההליך המשפטי המורכב שהתנהל בפניו במשך כ-4 שנים (מיולי 2016).
מבלי להיכנס לנבכי הרשלנות ההנדסית, נסביר כי רשלנותו של מתכנן השלד הייתה במספר מישורים ובעיקר נבעה מ:
אי ביצוע בדיקת קרקע.
תכנון כלונסאות קצרות מהנדרש.
חוסר ברזל ברצפת הסלון.
תכנון לקוי של קורות התמיכה בגג.
הנזקים היו כה גדולים, עד כי הוחלט שהפיצוי הראוי לבני הזוג לא יועיל רק ב"תיקון", אלא שאין מנוס מהריסת המבנה והקמתו מחדש.
מהפרט אל הכלל – החשיבות של טיב ביטוח אחריות מקצועית
פסק הדין מלמד אותנו מספר דגשים לגבי החשיבות הרבה שבקיומו של ביטוח אחריות מקצועית אשר נרכש בחוכמה, בתבונה ועם כיסויים איכותיים.
מבחינת הנתבעים – מתכנן השלד וחברת הקונסטרוקציה, שהם למעשה גוף אחד – אין ספק שסכום הפיצויים שנפסק כנגדם הוא גבוה ומשמעותי. זאת עוד מעבר להוצאות המשפטיות שהם נדרשו לשאת בהן לשם ניהול הליך משפטי מורכב ומסועף במשך למעלה מארבע שנים (שהתנהל בשתי ערכאות – בהתחלה בבית משפט שלום, ולאחר מכן, לאור הצמיחה בסכום הפיצוי, בבית המשפט המחוזי).
לא זו אף זו, בפסק הדין אין מעורבות של חברת ביטוח. מכאן ניתן להניח בסבירות גבוהה כי הנתבעים לא היו מבוטחים כיאות (שכן במידה שהייתה עומדת מאחוריהם חברת ביטוח, היא ככל הנראה הייתה נתבעת בנוסף אליהם כמבטחת). במילים אחרות, הנתבעים ייאלצו לשאת במלוא סכום הפיצויים הגבוה בעצמם, ללא כיסוי ביטוחי מאחוריהם.
יתירה מכך, התביעה הוגשה גם לא רק כנגד חברת הקונסטרוקציה שהינה חברה בע"מ, אלא גם ישירות כנגד מתכנן השלד באופן אישי. אפילו ללא צורך בהרמת מסך ההתאגדות המשפטי של החברה אלא מכוח היות מתכנן השלד גורם בכיר מאד בחברה, והדירקטור היחיד שלה.
