top of page
English Logo
איציק סימון
חתום אמינות

אחריות בעלי בתים לתשתיות חשמל בבתים משותפים

Apr 9, 2025

אחריות בעלי בתים לתשתיות חשמל בבתים משותפים

מאת: עו"ד שלומי הדר, ג'ון גבע הדר ושות' עורכי דין


האם פגיעה בצנרת חשמל בדירה פרטית על ידי בעלי מקצוע במהלך שיפוץ עלולה לחייב את בעל הדירה בנזיקין?


רקע

בפסק דין תאד"מ 16287-05-23, חברת החשמל לישראל בע"מ נ' בנימין ידידיה טויסטר, שניתן ביום 10.2.2025, נדרש בית המשפט לדון בשאלת אחריותו של בעל דירה לנזק שנגרם לכבלי הזנת חשמל העוברים בדירתו ומשרתים את כלל הבניין המשותף.

המקרה התרחש במסגרת עבודות שיפוץ בדירה שרכש הנתבע.


במהלך העבודות נחתך צינור ברזל ("מאגד") שהותקן ברצפת הדירה, אשר הכיל כבלי הזנת חשמל מעמוד חברת החשמל אל ארון האבטחה והמונים של הבניין, שבו 16 דירות. כתוצאה מחיתוך הצינור נותקה אספקת החשמל לבניין כולו.


חברת החשמל, שהוזעקה למקום, ביצעה תיקון לכבלי ההזנה שנפגעו בדרך של סלילה מחודשת במתווה הקיים והגישה תביעה כנגד בעל הדירה לכיסוי עלויות התיקון.


מנגד, הנתבע הגיש תביעה נגדית וטען כי לא רק שאין מקום לחייבו, אלא שעל חברת החשמל לפצותו בגין נזקים הנובעים מהתמודדות עם האירוע המדובר. הנזקים, לטענתו, כוללים התייעצות נטענת עם עורך דין, קבלת "חוות דעת" ממומחה, השקעת משאבי זמן ומאמץ, ועוגמת נפש.

אחריות בעלי בתים לתשתיות חשמל בבתים משותפים

טענות הצדדים

חברת החשמל טענה, כי על הנתבע לשאת בעלויות התיקון, שכן הנזק נגרם בשל רשלנותו כשאישר חיתוך צינור מבלי לברר תחילה את מהותו ותכליתו, ובכך גרם להשבתת אספקת החשמל לבניין כולו.


הנתבע מצדו טען, כי לא נכח בדירה בעת האירוע וכי הסתמך על שיקול דעתו של האינסטלטור שביצע את העבודה, אשר דיווח לו טלפונית על הימצאות צינור ברזל אותו חשב הנתבע לצינור מים ישן. בנוסף, טען הנתבע, כי התנהלות חברת החשמל הייתה רשלנית בכך שסללה את כבלי ההזנה דרך רצפת דירתו ללא הסכמתו, וכן בשל העובדה שהציעה לבצע את התיקון בדרך של סלילה מחודשת באותו מתווה, שלטענתו אינו עומד בסטנדרטים הנדרשים כיום.

הכרעת בית המשפט

כבוד השופטת קרן מרגולין פלדמן, הכריעה לטובת חברת החשמל תוך דחיית התביעה הנגדית. בפסק דינה, התמקדה השופטת במספר סוגיות מהותית.


הראשונה- האם התנהלות הנתבע בקשר עם גרימת הנזק היוותה רשלנות?

בסוגיה זו, נדרש בית המשפט לשאלת חובת הזהירות המוטלת על בעל דירה המבצע עבודות שיפוץ. בהקשר זה, קבע בית המשפט, כי חלה על בעל הדירה חובת זהירות מוגברת בעת ביצוע עבודות שיפוץ. בית המשפט התייחס לסעיף 46 לחוק משק החשמל, התשנ"ו-1996, המאפשר ביצוע עבודות התקנת מערכת חשמל בתוך מקרקעין פרטיים ומחייב קבלת הסכמה של בעל המקרקעין.


בית המשפט הבהיר, כי סעיף דומה לא היה קיים במועדים הרלוונטיים להקמת הבית המשותף, ולכן התקנת הכבלים במועד זה נעשתה כדין.


בחירתו של הנתבע לאשר חיתוך צינור העובר ברצפת הדירה מבלי לבחון שמא מדובר ברכוש של חברת החשמל העלול להינזק כתוצאה מחיתוך, מהווה התרשלות ברורה.

כמו כן, התייחסה השופטת להיבט הקנייני של תשתיות חשמל בדירות פרטיות. בהסתמך על סעיף 51 לחוק משק החשמל, התשנ״ו-1996, נקבע, כי גם אם הנתבע הוא הבעלים של הדירה, אין בכך כדי להקנות לו בעלות בכבלי ובמתקני החשמל שהועברו בדירתו על ידי חברת החשמל.


השופטת הדגישה, כי ״בשים לב להוראותיו של החוק, ממילא מצופה מכל אדם, ובמיוחד כזה שדירתו נבנתה לפני כניסתו לתוקף של חוק משק החשמל, וכזה אשר רכש את דירתו שנים לאחר הקמת הבית המשותף כי יימנע מגרימת נזק לרכושה של המתקינה״. משכך, נקבע, כי הנתבע יכול וצריך היה לצפות, כי מדובר בצנרת להובלת חשמל ומשלא פעל לבחינת מהות הצינור ומטרתו וגרם לנזק, התרשל כלפי התובעת.

השנייה- האם יש בסלילת כבלי ההזנה דרך צינור שהוטמן ברצפת דירת הנתבע משום רשלנות של חברת החשמל כלפי הנתבע?


בית המשפט התמודד עם שאלת חוקיות התקנת כבלי החשמל באופן המקורי. לשם כך מונה מומחה מטעם בית המשפט אשר חיווה דעתו, כי במועדים הרלוונטיים לבניית הדירה, לא היה בתקינה הנוהגת במשק החשמל כדי למנוע סלילה של מאגדים (בתוכם עוברים כבלי הזנה) ברצפותיהן של דירות מגורים.  לפיכך נקבע, כי התקנת כבלי החשמל כפי שבוצעה בעת הקמת הבניין נעשתה כדין.


יתר על כן, בנוגע לטענת הנתבע בדבר אופן התיקון, קבעה השופטת, כי הסלילה המחודשת במתווה הקיים תאמה את הוראות הדין והתבצעה לבסוף בהסכמת הצדדים.


הכרעת בית המשפט

אחריות בעלי בתים לתשתיות חשמל בבתים משותפים

סיכום והשלכות


פסק הדין מחדד את חובות הזהירות המוטלות על בעלי דירות המבצעים שיפוצים במבנים ישנים, ביחס לתשתיות חיוניות העוברות בהם ומשקף איזון בין זכות הקניין של בעל הדירה לבין האינטרס הציבורי בשמירה על תשתיות חיוניות, תוך קביעה שבעלות פרטית אינה מעניקה "חסינות" מאחריות נזיקית.


פסק הדין מהווה תמרור אזהרה למי שמבצע עבודות בנייה ושיפוץ, ומדגיש את הצורך בבדיקה מקדימה, התייעצות עם בעלי מקצוע מוסמכים, ונקיטת משנה זהירות לפני פגיעה בתשתיות ציבוריות, כמו גם עריכת ביטוחים מתאימים גם כאשר אלה עוברות בתחום פרטי.

אחריות בעלי בתים לתשתיות חשמל בבתים משותפים
מסמכים

מאמרים נוספים שכדאי לקרוא

אחריות בעלי בתים לתשתיות חשמל בבתים משותפים
bottom of page