top of page
shadow ready-web-FF.png
בית המשפט: "חובה על מעביד ליצור מקום עבודה בטוח לעובדיו" - פס"ד מעניין הבוחן גם את אחריות תאגיד כוח אדם
בית המשפט: "חובה על מעביד ליצור מקום עבודה בטוח לעובדיו" - פס"ד מעניין הבוחן גם את אחריות תאגיד כוח אדם

בית המשפט: "חובה על מעביד ליצור מקום עבודה בטוח לעובדיו" - פס"ד מעניין הבוחן גם את אחריות תאגיד כוח אדם


מאת:  עו"ד ג'ון גבע, ג'ון גבע הדר ושות' עורכי דין


לבית המשפט הוגשה תביעת נזיקין בגין נזקי גוף, שהוגשה מכוח פקודת הנזיקין כתוצאה מתאונת עבודה בעילת רשלנות והפרת חובה חקוקה.

התובע, שהסתנן לארץ מסודן טוען שנפצע קשות במהלך עבודה עם מסור חשמלי תקול כשנחתך האגודל בכף יד שמאל.


המעורבים

הנתבעת 1 הינה חברת כ"א (בפירוק) שהייתה מעסיקתו של התובע.

נתבעת 2 – חברת הביטוח הראל המבטחת את נתבעת 1.

נתבעת 3 - דורי בניה הינה הקבלן הראשי, נמצאת בפירוק ונמחקה.

נתבעת 4 – חברת הביטוח מנורה שמבטחת את נתבעות 6,7

נתבעת 5 – חברת הביטוח "איילון" מבטחת את נתבעת .

נתבעות 6,7 – חברות "אוסיף בניה והשקעות בע"מ" ו"רסקו מגורים" הנן היזמיות ובעלות המקרקעין עליו הוקם הפרויקט.


מנורה שלחה הודעת צד ג' להראל ואיילון.

נווה והראל שלחו הודעת צד ג' לאוסיף רסקו ומנורה.

המל"ל (המוסד לביטוח לאומי)הכיר בתאונה כתאונת עבודה.

הטענות

הטענות

לטענת התובע, הנתבעות התרשלו בכך ששלחו עובד זר, ללא הכשרה מתאימה, לעבוד עם מכשיר מסוכן בסביבת עבודה מסוכנת וללא השגחה ופיקוח. הנתבעות ביקשו מהתובע לקחת מסור דיסק ללא ידית אחיזה ומגן, וביקשו ממנו לנסר "דיקט" המונח במצב מסוכן.


הנתבעות 1,2 טענו שאין לנתבעת 1 כתאגיד כוח אדם כל אחריות לנסיבות התאונה. על פי הפסיקה, בכל מקום שלתאגיד כוח האדם אין שליטה ולא יכולה להיות שליטה ופיקוח על מקום העבודה ועבודתו של התובע, אין מקום להטיל  עליו אחריות. לטענת נתבעות 4,6 ו -7 יש לסלק את התביעה בגלל השיהוי הרב בהגשתה, התובע לא הביא עד לתאונה ולפיכך מדובר בעדות יחידה של בעל דין, כמו כן יש לתובע אשמה תורמת משמעותית.


בית המשפט היפנה לחוק ההתיישנות, שקובע תקופות התיישנות סטטוטריות לתביעות מסוגים שונים. למרות זאת יש לבית המשפט סמכות לדחות תובענה בגלל שיהוי גם בתוך תקופת ההתיישנות. קבלתה של טענה זו מחייב דחיית התביעה על אף הגשתה במסגרת תקופת ההתיישנות שקבע המחוקק. בכדי שטענת שיהוי תתקבל יש להוכיח שהתובע זנח את זכות התביעה שלו או שבמשך הזמן הנתבע שינה את מצבו לרעה. נטל הוכחת טענת השיהוי מוטל על הנתבע שמעלה את הטענה. בית המשפט אינו מקבל את טענת הנתבעת 4 שטוענת שנגרם לה נזק ראייתי בגלל שהתביעה הוגשה אחרי שדורי הייתה בפירוק. בית המשפט קובע שדורי הייתה מודעת לתאונה ויכולה הייתה להכין ולשמור את כל המסמכים ושמות העדים לאירוע ולכן אם נגרם לה נזק ראייתי אין לה להלין אלא על עצמה. התנהלות התובע אינה מעידה שזנח את התביעה והנתבעות לא הוכיחו שמצבן שונה לרעה או שנגרם להן נזק ראייתי ולכן בית המשפט דחה את טענת השיהוי.

השאלה המשפטית

השאלה המשפטית

השאלה העיקרית בה יש להכריע היא, האם מעשיהן או מחדליהן של מי מהנתבעות עולים כדי רשלנות כמשמעותה בפקודת הנזיקין, ומי מחברות הביטוח חייבת לשלם פיצוי בגין הנזק שנוצר.


חובת זהירות (מושגית וקונקרטית)

יסודות לעוולת הרשלנות הן קיומה של חובת זהירות (מושגית וקונקרטית) של המזיק כלפי הניזוק; הפרתה של חובת הזהירות ונזק. בבחינת חובת הזהירות המושגית נבחן האם מתקיימת החובה להיזהר בין סוג המזיק לבין סוג הניזוק בלי להתחשב בנסיבותיו הספציפיות של העניין . חובת הזהירות הקונקרטית היא האם אדם סביר יכול היה לצפות את אפשרות התרחשותו של הנזק הנטען.  בנסיבותיו הספציפיות של המקרה הדין מחייב את החב חובת זהירות לנקוט באמצעים הסבירים למניעתו.


מעביד חב על פי דין בחובת זהירות מושגית כלפי עובדו. עליו ליצור מקום עבודה בטוח ולהנהיג שיטות עבודת בטוחות, וכן לספק חומרים, ציוד וכלי עבודה מתאימים ובטוחים. חובה נוספת היא לפקח באופן יעיל ורציף אחר נקיטת אמצעי הזהירות הנדרשים על ידי העובדים, להדריך את עובדיו ולהזהירם מפני סיכונים הכרוכים בביצוע העבודה .המעביד אינו רשאי להניח, שהעובדים ינקטו מיוזמתם אמצעים למניעת תאונות והמעביד חייב להגן על העובד גם מפני רשלנותו שלו וגם מפני טעויותיו. הוראות הבטיחות הקבועות בחקיקה, מהוות אמצעי עזר לבירור האמצעים שעל מעביד לנקוט כדי ליצור עבור עובדיו הגנה סבירה מפני תאונות, אם כי לעיתים יידרש המעביד לנקוט סטנדרט זהירות גבוה אף יותר.


בהליכים אזרחיים, תובע המבקש סעד, נושא בנטל השכנוע שנתקיימו העובדות המהוות את עילת התובענה. פקודת הראיותקובעת, שקביעת ממצאים עובדתיים על פי עדות יחידה של בעל דין, מותנית בקיומה של תוספת ראייתית מסוג סיוע, התומכת בגרסה עובדתית. לבית המשפט יש שיקול דעת  להסתפק בעדות יחידה של בעל דין ובלבד שההחלטה תנומק.

טענת התובע לעניין הפרת חובת הזהירות ע"י המעסיק

טענת התובע לעניין הפרת חובת הזהירות ע"י המעסיק

התובע העיד שקיבל הוראות ביום הראשון לעבודתו באתר, ולפיהן עליו למלא אחר הוראותיו של מנהל העבודה. הוא  לא קיבל הוראות בטיחות והעיר למחסנאי שהדיסק חסר ידית ומגן. בית המשפט ציין שעדותו של התובע הייתה אמינה וקוהרנטית, והוא מאמין שהתאונה התרחשה כפי שתיאר אותה. הוא דחה את טענת הנתבעת שהיה על התובע להביא חוות דעת מומחה לתמוך בנסיבות התאונה. הנתבעת 1 חתמה על טופס ב.ל. 205 של הביטוח הלאומי, ונתבעות 3,6 ו7 לא הביאו עדות או גרסה אחרת לתאונה. בית המשפט מקבל את עדותו של התובע שהביא תמונת דיסק להמחשה. ומאמין שקיבל דיסק ללא ידית אחיזה ומגן ואין צורך בעדות שבמומחיות שזה לא בטיחותי.

חובת המעסיק לספק לעובד סביבת עבודה בטוחה

חובת המעסיק לספק לעובד סביבת עבודה בטוחה

בית המשפט מוסיף, שהפרת החובה של הנתבעות לספק סביבת עבודה ראויה, בטוחה ויציבה, העברת הדרכה ופיקוח על העבודה ואופן ביצועה, וסיפוק אמצעים בטיחותיים, הם הסיבה העיקרית לקרות הנזק לתובע. אלמלא הופרה חובה זו הסיכוי שהנזק היה נמנע גדול מהסיכוי שהנזק היה מתרחש.  על פי הפסיקה, ניתן לבדוק קשר סיבתי משפטי באמצעות מבחן הצפיות. בית המשפט קובע שסביר לצפות שההתנהלות שתוארה עלולה לגרום נזק. כמו כן התוצאה המזיקה היא בתחום הסיכון שיצרה התנהגותו של המזיק. הנתבעות יצרו מרחב סיכון כשסיפקו לתובע כלי מסוכן ופגום וללא הדרכה וללא מיגון וסיכון זה התממש. בית המשפט מוסיף שלבקש מהתובע לעבוד עם דיסק שהינו כלי מסוכן כשלעצמו, במיוחד כאשר המסור ללא מגן וידית אחיזה, ללא ציוד מגן לגופו, ללא הדרכה כיצד יש לעבוד עם הכלי, ושישנה חובה לעבוד עם מגן וידית אחיזה, כל אלה הם עניינים שאין בהם צורך למומחה בטיחות בעבודה, והשכל הישר מלמד שהם שגרמו לנזק.


בית המשפט מפנה לפקודת הבטיחות בעבודה ממנה ניתן ללמוד מהו סטנדרט הזהירות הראוי וקובע שבהיעדר מגן וידית אחיזה הופרה גם הוראה חקוקה. התובע העיד שלא קיבל הדרכה ועדותו לא נסתרה. הנתבעות התנערו מחובתן אך לא הציגו ראיות על הדרכות בטיחות בעבודה.

מה משקל האשם התורם של העובד?

מה משקל האשם התורם של העובד?

האשם התורם מהווה הגנה למזיק מפני החובה לפצות את הניזוק על מלוא נזקו. יש לבחון אם, בנסיבות העניין, נהג הניזוק כאדם אחראי ותוך זהירות סבירה ואם לא - תחולק האחריות לפגיעה. לא בקלות תוטל חבות על עובד בגין תאונה שאירעה תוך ביצוע עבודתו. על הטוען לאשם תורם של העובד להראות כי העובד הפעיל שיקול דעת עצמאי באופן שהוא יצר את הסיכון מכוח החלטתו החופשית, ולא פעל בתוך הסיכון שיצר המעביד. בית המשפט קובע שעובד שנפגע במהלך עבודתו תוך כדי ביצוע הוראות הממונים עליו, איננו יכול לספוג אשם תורם שיקטין את הפיצוי המגיע לו ולכן קובע שאין לתובע אשם תורם.

טענות חלוקת האחריות בין הנתבעות – תאגיד כוח אדם איננו קבלן מבוטח

טענות חלוקת האחריות בין הנתבעות – תאגיד כוח אדם איננו קבלן מבוטח

לטענת נתבעות 1,2 יש להטיל את האחריות על דורי ואיילון ועל אוסיף ורסקו ועל מנורה. הפוליסה שהוציאה הראל לא כיסתה את דורי ואין כפל ביטוחי בינה ובין הפוליסה של מנורה שמכסה את נווה. לטענת נתבעות 4, 6 ו-7, יש להשית על נתבעת 1 אחריות מהנזק בהיותה המעסיקה הישירה של התובע שהיה עליה לספק לנתבעות כוח אדם מתאים לעבודה, לוודא שהוא עובד בסביבה בטוחה, קיבל ומבין את הוראות הבטיחות ונוהג לפיהן.


לעניין הביטוחים החלים על התאונה טוענות נתבעות 4, 6 ו-7 כי לנתבעת 1 פוליסת חבות מעבידים של הראל והיא שצריכה לשאת בעלות האחריות שתוטל על נתבעת 1, וחברת כוח אדם אינה קבלן משנה על פי הפוליסה שהוציאה מנורה ליזם.  לחילופין טוענת ב"כ הנתבעות כי חלים כללי הכפל הביטוחי ולפיהן על נתבעת 2 לשלם כמחצית מחלקה של נתבעת 1 בחבות, וכי יש לנכות השתתפות עצמית בגין הפעלת הפוליסה של מנורה על היתרה. לעניין איילון טוענות הנתבעות 4, 6 ו-7 כי דורי מיוצגת בהליך זה, מכוח הפוליסה של היזם אוסיף ורסקו המרחיבה את הכיסוי לקבלן הראשי. איילון היא הנכנסת בנעלי דורי כמבטחת בביטוח ספציפי את דורי, בפוליסת ביטוח צד ג', אך לא הביאה כל ראיות מטעמה לעניין הסכמי ההתקשרות, יומני עבודה או עדים מטעם דורי. בפוליסה של איילון נרשם כי היא פוליסה ראשונית הקודמת לכל פוליסה אחרת, ולפיכך היא אשר צריכה לכסות את חבותה של נתבעת 3. לחילופין טוענות הנתבעות כי אם יחולו דיני הכפל הביטוחי הרי שהיחס בין הפוליסות הינו 1/3 מנורה ו-2/3 איילון. ככל שתטען נתבעת 5 לשיוריות הפוליסה, טוענות הנתבעות כי סעיף 59 לחוק חוזה הביטוח, שעניינו ביטוח כפל, הוא הקובע. כן טוענות הנתבעות כי ככל שתחויב מנורה על פי פרק צד ג' בפוליסה בחבות של נתבעת 3 הרי שיש לנכות דמי השתתפות עצמית. לטענת איילון הפוליסה שהוציאה עבור דורי הינה פוליסה צד ג' כללית שאינה מכסה עבודות קבלניות ואת האתר בו התרחשה התאונה. לחילופין טוענת איילון שחל כפל ביטוחי ויש לנכות השתתפות עצמית. לעניין ראשוניות הפוליסה טוענת איילון בכובעה כצד ג', כי בפוליסה נאמר מפורשות כי ראשוניות הפוליסה הינה לכל אדם או גוף שהמבוטח התחייב בהסכם עימו בכתב לראשוניות ביטוחיו ולהיעדר שיתופיות, אולם הנתבעות לא הציגו הסכם כזה. לעניין האחריות טוענת איילון כי יש להשית אחריות על נווה כמעסיקת התובע ואין להטיל אחריות על דורי, שכן האתר התנהל בצורה בטיחותית ולא הוכח אחרת, ואם יש להטיל אחריות בגין ההתנהלות באתר הרי שיש להטיל זאת על נתבעות 6 ו-7.

אחריות הקבלן כלפי עובד תאגיד כ"א – ומה אחריותו של תאגיד כ"א

אחריות הקבלן כלפי עובד תאגיד כ"א – ומה אחריותו של תאגיד כ"א

התובע טען, שמנהל העבודה הורה לו, למרות שהיה ללא ניסיון, לחתוך דיקט עם דיסק חשמלי. מנהל הפרויקט מטעם רסקו ואוסיף, העיד שמי שאחראי לביצוע הדרכות בטיחות הייתה דורי ושלא היה עליו או על החברות היזמיות לבדוק זאת. גם מי שהעיד מטעם חברת כוח האדם שהעסיקה את התובע, ציין כי לא בדק או וידא את הדרכת העובדים בעניין הבטיחות כי נושא הבטיחות הנו באחריות מזמין העבודה. בית המשפט מפנה לפסיקה לפיה לקבלן שמורה לעובד חברת כוח האדם מה לעשות במהלך יום העבודה, קיימת חובת זהירות מושגית וקונקרטית כלפיו ושלגבי אחריותה של חברת כוח האדם יש לבדוק כל מקרה ונסיבותיו.


התובע הגיע לארץ כמסתנן. נציג נתבעת 1 העיד שנווה סיפקה רק עובדי ניקיון אך לא הוברר האם מעמדו של התובע היה כפועל ניקיון כללי, או פועל בניין, ולא הוצג הסכם בין נווה לבין דורי. התובע העיד שנציג נווה אמר לו לעשות כל מה שמנהל העבודה אומר לו לעשות, וזאת מבלי להדגיש כי מדובר רק על עבודות ניקיון ושאסור לו לעבוד בכל עבודה אחרת. נציג חברת כוח האדם לא חשב שזה מעניינו לדאוג לבטיחותו של התובע ושהאחריות כולה מוטלת על דורי ולא בדק או ווידא את עניין הבטיחות בעבודה.

מנהל הפרויקט באתר מטעם היזמים סבר שאין הבדל בין עובד כללי לבין פועל בניין ולא ידע האם האחראי בטיחות באתר מטעם דורי העביר הדרכת בטיחות באתר. אך ציין שלא היו תאונות לדורי והיא הייתה חברה מסודרת. גם הנתבעות 3,4 לא הביאו עדים מטעמן, לא את המחסנאי ולא את מנהל העבודה או כל עובד אחר והדבר פועל לרעתן.

עובד זר כעובד כללי באתר בניה- האם מותר להעסיקו בעבודות החורגות מניקיון?

עובד זר כעובד כללי באתר בניה- האם מותר להעסיקו בעבודות החורגות מניקיון?

בית המשפט היה סבור, שכשנשלח עובד זר על ידי חברת כוח אדם לקבלן, כעובד כללי, חלה חובת אחריות מוגברת, לוודא שלא יעסיקו את העובד בעבודות החורגות מניקיון פשוט ויטילו עליו לעבוד בכלי עבודה חשמליים מסוכנים או בכל עבודה שהם לא הוכשרו לכך. החברה הקבלנית עלולה לנצל עובדים זולים ולהשתמש בהם לביצוע עבודות להן דרוש בעל מקצוע מיומן.


אחריות תאגיד כ"א

זו גם הסיבה מדוע נדרשת חובת זהירות מוגברת על חברת כוח האדם לוודא שהקבלן המבצע דואג לביטחונם של העובדים שנשלחו לעבוד תחתיו באתר.


אחריות הקבלן

עיקר חובת הזהירות מוטלת על הקבלן שמפעיל את התובע ונותן לו הוראות עבודה, ומפקח על עבודתו של התובע ונמצא קרוב אליו. הנתבעות 6,7 טוענות כי הינן היזמיות ומזמינות העבודה מהקבלן דורי וכי עליו בלבד מוטלת האחריות לבטיחות באתר. הנתבעות גם לא הציגו הסכמים בכתב המוכיחות את טענתן בעניין האחריות, ועובדה זו פועלת לרעתן.


פס"ד- וחלוקת האחריות

בית המשפט קובע שלעניין שאלת החבות יהיה נכון לחלק את האחריות בין הנתבעות כך:

נתבעת 1 (תאגיד הכוח אדם) – 25%. 

נתבעת 3 (הקבלן הראשי) – 65%.

 נתבעות 6,7 (היזמים) – 10%.

לעניין חלוקת הפיצוי בהתייחס לכיסויים הביטוחיים, בית המשפט סבור שיהיה נכון לחלק את הפיצוי בין החברות באופן שהנתבעת 2 הראל כמבטחת נווה -25%. נתבעת 4 מנורה כמבטחת הקבלנים העובדים בפרויקט (דורי) – 65%.  

נתבעות 6,7 – 10% שישולמו על ידי מנורה.


אשר לקביעת נכותו של התובע, בית המשפט קיבל את חוות דעתו של המומחה. עוד קובע בית המשפט את שיעור הנכות התפקודית ופסק פיצוי בגין הפסדי השתכרות, הפסדי השתכרות לעתיד, הפסדי פנסיה, כאב וסבל, עזרת צד ג' עבר ועתיד והוצאות רפואיות ונסיעות.


בית המשפט קיבל את התביעה וקבע, שאת סכומי הפיצוי שפסק ישלמו הנתבעות 4,6,7 לתובע בצירוף הוצאות המשפט ושכ"ט עו"ד. התביעה כנגד נתבעת 5 נדחית. בית המשפט קבע כי התובע ישלם הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד לחברת איילון וחברת מנורה תשלם הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד לחברת איילון בכובעה כצד ג'.


** עד למועד כתיבת שורות אלה, לא ידוע אם הוגש ערעור לבית המשפט המחוזי.

בית המשפט: "חובה על מעביד ליצור מקום עבודה בטוח לעובדיו" - פס"ד מעניין הבוחן גם את אחריות תאגיד כוח אדם
בית המשפט: "חובה על מעביד ליצור מקום עבודה בטוח לעובדיו" - פס"ד מעניין הבוחן גם את אחריות תאגיד כוח אדם

לצפייה או להורדת הדוח

חסר לך מידע בנושא ביטוח קבלנים או ביטוח עבודות קבלניות?
נשמח לעזור לך
צור קשר - 03-6951414

 itzick@simon-ins.co.il -או שלח מייל

או מלא את הטופס ונחזור אליך בהקדם 

bottom of page