top of page
English Logo
איציק סימון
חתום אמינות

חריג מגפות - הקבלנים והיזמים נמצאים בסיכון

24 במרץ 2021

חריג מגפות - הקבלנים והיזמים נמצאים בסיכון

מאת: איציק סימון


בעקבות פניות ודרישות מצד חברות הביטוח, אישר המפקח על הביטוח במשרד האוצר באופן דרמטי לחברות הביטוח, הכללת חריג מגיפות בפוליסות ביטוח עבודות קבלניות. החלטת המפקח לאשר לחברות הביטוח את הוספת החריג, משנה את כללי המשחק ויוצרת חשיפה ביטוחית-נזיקית כלפי קבלנים ויזמים בענף הבנייה בהקשר ישיר למגפת הקורונה ולמגפות עתידיות. זאת לאור העובדה שחברות הביטוח הוסיפו בפוליסות ביטוח עבודות קבלניות חדשות, ממועד האישור, "חריג מגפות".


מהו "חריג מגפות"?

חריג מגפות בפוליסה קבלנית נוגע בעיקרו של דבר לפרקי החבויות בפוליסה הקבלנית : צד שלישי וחבות מעבידים.   נגזר מכך שבמידה שאדם נדבק בקורונה באתר הבנייה, ויוכח כי ההידבקות הייתה יכולה להימנע אם היזם או הקבלן היו נוקטים "בכל האמצעים הסבירים" העומדים לרשותם למניעת הסיכון, אזי קיימת חשיפה לתביעה נזיקית.


ההידבקות בקורונה עלולה לגרום חו"ח למוות או לנזקים רפואיים קשים, ומדובר בתביעת נזקי גוף שיכולה לטפס לכדי סכומי עתק. סעיף "חריג מגיפות" בפוליסה הקבלנית מציב את הקבלנים והיזמים "חשופים בצריח" וללא כיסוי ביטוחי הולם לתביעות מסוג זה.

חריג מגפות - הקבלנים והיזמים נמצאים בסיכון

שמירה על בריאות העובדים

ענף הבנייה הוגדר כאמור כענף חיוני והמשיך לעבוד (כמעט) כסדרו גם במהלך הקורונה. כולל בימים הקשים והמורכבים של הסגר הראשון, ולרבות בהעסקת עובדים פלשתינאים וזרים. במקביל, משרד הבריאות הוציא עוד בזמן אמת שורה ארוכה של הנחיות לבעלי עסקים הפועלים תחת המגפה.


בכל הנוגע לפרקטיקה באתרי בנייה, קיימת אחריות גבוהה מאד המונחת לכתפי היזמים והקבלנים בנושא שמירת בריאותם של העובדים. עליהם לוודא למשל כי:


  • לא מתקיימות באתר הבנייה התקהלויות מיותרות/אסורות.

  • העובדים מקפידים על שמירת מרחק, היגיינת ידיים ועטיית מסיכות.

  • לא מתקיימות ארוחות משותפות וכל עובד משתמש בכלי אוכל אישיים בלבד.

  • לא נעשית "חלוקה" בבקבוקי שתייה ולכל עובד בקבוק שתייה אישי.

  • חיטוי אתרי הבנייה באופן תדיר ובעיקר בסיום כל יום עבודה.

  • חיטוי כלי עבודה במעבר בין עובדים.

  • העברת הדרכות תדירות בנושאי בריאות כנגד הנגיף והעברת חומרים כתובים בשפת האם של העובדים (סינית, ערבית, תאילנדית, ספרדית וכו').

מגפה כדוגמת הקורונה יכולה להיות כרוכה בהטלת סגרים אקראיים על האוכלוסייה בהתאם למדדי תחלואה. באתרי הבנייה התמודדו עם הסוגיה הנ"ל בקורונה על ידי הרחבה משמעותית של לינת הפועלים בישראל. בין אם באתר עצמו ובין אם בהסדרי לינה סמוכים כמו דירות או אכסניות.

חשוב לזכור כי במקרים כאלה אחריותו של המעסיק לגבי בריאות העובדים חלה גם בתום יום העבודה. בין השאר עליו להקפיד על כך שהעובדים ממשיכים למלא אחר מלוא הנהלים הבריאותיים בשעות המנוחה ובלילה.

פרויקטים של תמ"א 38 – גם צדדים שלישיים עלולים להידבק

חריג המגיפות בפוליסה הקבלנית מקבל משמעות נוספת ככל שמדובר על פרויקטים של התחדשות עירונית. בין אם בהרחבה ושיפוץ לפי תמ"א 38/1, כאשר הדיירים ממשיכים להתגורר במקום, ובין אם בפינוי ובינוי המתבצע – מטבע הדברים – בלב המרחב האורבני.

פרויקטים אלה "חשופים" לנוכחות צדדים שלישיים כגון בעלי דירות, שליחים, בעלי מקצוע, שיפוצניקים, מבקרים, בני משפחה, סקרנים וכיו"ב.  הידבקות צד שלישי באתר הבנייה יכולה להוביל להגשת תביעת נזיקין, ככל שניתן יהיה להוכיח שהמקרה אירע בעקבות אי הקפדה על נהלים מצד הקבלנים או היזמים.  בהקשר זה ברור שגם עובדים באתר- כגון עובדי קבלן משנה ייחשבו כצד שלישי בתביעה כלפי הקבלן הראשי.


חריג מדיפות, החל ממתי?

סעיף חריג מגפות קיים כיום בכל הפוליסות החדשות המונפקות ע"י חברות הביטוח בארץ החל ממועד האישור שניתן לכל חברת ביטוח ע"י המפקח על הביטוח (החל מהרבעון האחרון של 2020).  פוליסה לביטוח עבודות קבלניות הנרכשת ממועד שאושר לחברת הביטוח להכלילו, כבר כולל את החריג שנרשם בפוליסה ועל חברת הביטוח מוטלת החובה להפנות את תשומת לב הלקוח לכך. על כן, קבלנים ויזמים הרוכשים ביטוחים אלה צריכים לתת את הדעת על הסוגיה הנ"ל.

פרויקטים של תמ"א 38 – גם צדדים שלישיים עלולים להידבק

חריג מגפות - הקבלנים והיזמים נמצאים בסיכון

חריג מגפות - הקבלנים והיזמים נמצאים בסיכון
מסמכים

מאמרים נוספים שכדאי לקרוא

חריג מגפות - הקבלנים והיזמים נמצאים בסיכון
bottom of page