top of page
English Logo
איציק סימון
חתום אמינות

הכינו אתרכם לקיץ – דגשי בטיחות לקראת העונה החמה

8 באפר׳ 2025

הכינו אתרכם לקיץ – דגשי בטיחות לקראת העונה החמה


מאת: מהנדס עומרי ניסני


הקיץ כבר כאן וחשוב לנו להציף דגשים להכנת אתרי הבנייה לעונה החמה. זאת, מתוך מטרה, להקטין את פגיעות העבודה באתרים וליהנות מקיץ בטוח בענף הבניין.


נתחיל עם קצת מספרים. על פי נתוני ארגון "קו לעובד", בכל שנה כ-38,000 עובדים ברחבי העולם מאבדים את חייהם (!) עקב חשיפה ממושכת לעומסי חום או לקרינה אולטרה-סגולה, וכ-2.09 מיליון נוספים סובלים מנזקים בריאותיים בלתי הפיכים כתוצאה מכך.


בדוח שפורסם לאחרונה (יולי 2024) הארגון מציין שגם בישראל התופעה מורגשת, כאשר מדי שנה מדווחים מקרים רבים של עובדים שמתמוטטים בשל עומס חום בעבודתם. בנוסף מתגלים כ-1,000 מקרים חדשים של סרטן עור שנגרם עקב חשיפה תעסוקתית לתנאי קרינה מסוכנים (המספרים בהמשך יהממו אתכם).

הכינו אתרכם לקיץ – דגשי בטיחות לקראת העונה החמה

קרינת השמש והסכנה לעובדים

כשאנו מדברים על חשיפה לשמש, פועלי הבניין מצויים בחזית למול הקרינה האולטרה סגולה (UV), המהווה את אחד מהגורמים העיקריים והמרכזיים להתפתחותן של מחלות עור.


בראשן כמובן סרטן העור על סוגיו השונים שהמרכזי (והקטלני) שבהם הוא המלנומה - סרטן שכיח, מסוכן וממאיר. זאת לצד סוגי סרטן נוספים כמו סרטן תאי קשקש וסרטן תאי בסיס, שגם הגורמים להם הם חשיפה ממושכת לשמש.


מדובר בסכנה ברורה ומוחשית לעובדי בניין. באפריל 2024 התקיים בוועדת הבריאות של הכנסת דיון מהיר תחת הכותרת "פגיעה קשה של המוסד לביטוח לאומי בחולי סרטן עור עקב חשיפה תעסוקתית לשמש". המשתתפים נחשפו לנתונים מדאיגים לפיהם בין 8% ל-10% מהמקרים המאובחנים של סרטן עור בישראל הם תוצאה של חשיפה תעסוקתית (בישראל מאובחנים מדי שנה כ-12,000 חולי סרטן עור חדשים, תעשו את החשבון).


פועלי בניין המבצעים חלק ניכר מעבודתם תחת השמש הקופחת ומצויים בקבוצת סיכון לאור חשיפתם הישירה לקרניים האולטרה סגולות. על כן, חשוב מאד להקפיד, למשל על:


  • חשיפה מבוקרת - לחדד עבור העובדים בכל רגע נתון את הקשר שבין חשיפה מבוקרת לשמש להפחתת הסיכון לפתח מחלות עור מסוכנות.

  • מודעות - לוודא מודעות לאבחון מוקדם המהווה גורם דרמטי לשיפור סיכויי החלמה וריפוי מלא. מעסיקים אחראים ידגישו בפני העובדים את הסימנים המקדימים שיכולים להדליק "נורות אדומות" כמו כתמי אור, הופעת נקודות חן ושומות וכדומה.

  • ציוד - להקפיד על ציוד מגן.

  • שעות בטוחות - להקפיד על עבודה בשעות בטוחות ככל הניתן.

  • עובדים בסיכון - לשים לב לעובדים "בסיכון" גבוה (ראו בהמשך).

רגישות יתר (עובדים בסיכון) – בהירי עור צריכים להיזהר במיוחד בחשיפה לשמש. הדברים באים לידי ביטוי בשילוב הגבוה כיום של עובדים זרים באתרי הבנייה בשל הירידה במספר הפועלים הפלשתינים בעקבות ה-7 לאוקטובר. עובדים אלה, בעלי גוון עור בהיר, זקוקים באופן מיוחד להכוונה ופיקוח על תנאי העסקתם בשמש הישראלית ובקיץ הלוהט.

חום יתר

מלבד סרטן שנגרם בהליך ממושך של חשיפה לשמש, ישנם גם "אירועים נקודתיים" שיכולים לפגוע בעובדים בקיץ. אחד מהם הוא "חום יתר".


"מכת חום" היא גורם סיכון משמעותי לעובדי שטח, במיוחד במצבים של עבודה בטמפרטורות גבוהות ולחות. כאשר עובד חשוף לחום קיצוני באתר בנייה הוא עלול להגיע למצב של עומס חום פיזיולוגי (Heat Stress), שבו טמפרטורת הגוף הפנימית עולה מעל 38 מעלות צלזיוס.


תסמינים של מצב כזה כוללים התייבשות, אובדן ריכוז, גירויים בעור, פריחה ועוד. ככל שהעובד ממשיך לעבוד הוא עלול להגיע למכת חום ובמקרים חמורים אף למוות. בנוסף, עומס חום משפיע גם על התפקוד הקוגניטיבי ומגביר את הסיכון לתאונות עבודה.


ניהול נכון של שעות העבודה חותר להפחתת הפעילות בשעות החמות – 10:00-16:00 - ככל שהדבר מתאפשר. אם אי אפשר "לעצור את העבודה" למשך שעות ארוכות במהלך היום, ניתן לתזמן את הזמנים החמים לעבודות בצל. חשוב מאד להקפיד כמובן על שתיית מים ולהעמיד לרשות העובדים כמה שיותר מתקני שתייה קרים וזמינים.


האחריות היא עליכם, למרות שהיא לא בהכרח נובעת ישירות מהחוק. בארגון "קו לעובד" מעבירים ביקורת על כך שמשרד העבודה אמנם פירסם ביולי 2024 מדריך יישומי לעבודה באתרי בנייה תחת עומס חום, אולם לא הוסיף חובה רגולטורית עם התראות ואכיפה.


במדריך היישומי הנ"ל, אותו תוכלו לקרוא בגרסה המלאה כאן, צוינו מספר אמצעים שמעסיקים יכולים לנקוט בהם כדי להפחית את חשיפת העובדים לעומס חום כמו רוטציה, עידוד שתייה, הפסקות, וכדומה.

חום יתר

ימי חום קיצוניים

בכל קיץ יש מספר ימי חום קיצוניים שרצוי לצמצם בהם את העבודה ואף לבטלה כליל. כתבה שפורסמה לאחרונה בעיתון "הארץ" ושנערכה בשיתוף עם השירות המטאורולוגי (ניר חסון, "אתם לא טועים: זינוק חד במספר ימי החום הקיצוני בישראל בעשור האחרון", יולי 2024) מצאה שמאז שנות ה-90, מספר הימים שבהם נמדדה בישראל טמפרטורה חמה במיוחד, הכפיל ושילש את עצמו.


עוד נאמר בכתבה שהמודלים הצפויים מצביעים על כך שגלי החום בישראל יהיו תכופים יותר ויימשכו לאורך זמן ארוך יותר. בימים חמים במיוחד צריך להתארגן באופן מיוחד, גם באתרי בנייה.


היעזרות בשירות המטאורולוגי – הכירו גם את הטלגרם שיעזור לכם להתכונן

השירות המטאורולוגי הישראלי הוא הגוף הממשלתי האחראי לחיזוי מזג האוויר, והוא פועל תחת משרד התחבורה. השמ"ט מפעיל כ-80 תחנות מדידה הפזורות ברחבי הארץ, אשר עוסקות במדידות ותחזיות של מגוון מדדים כמו טמפרטורה, רוח, לחץ, לחות ועוד.


השירות מפרסם תחזית שעתית לכל יישוב הכוללת גם פילוחים לפי עומס חום, קרינה, מהירות הרוח, גשמים ועוד. זאת, בנוסף לאזהרות יומיות הנגזרות מתחזית מזג האוויר. מנהלי עבודה יכולים ואף צריכים להשתמש במידע הנ"ל במטרה להתריע על עומסי חום ולהתמודד עמם בהתאם.


מינהל הבטיחות מפעיל ערוץ טלגרם עם התראות על עומסי חום קיצוניים המתבססות על נתוני השירות המטאורולוגי. קבלנים, יזמים ומנהלי העבודה מוזמנים להצטרף ללא עלות לערוץ הטלגרם של מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית (חפשו בטלגרם "עדכוני מינהל הבטיחות והבריאות") ולקבל את כל העדכונים והמידע ישירות למכשיר הטלפון הנייד.

ימי חום קיצוניים

ביגוד מגן בשמש

בהמשך להוראות הבטיחות הנוגעות לשעות העבודה וההדרכות השוטפות, יש לוודא שהעובדים מקפידים על ציוד בטיחות המתאים לקיץ ולחשיפה לשמש:


  • ביגוד עם לבוש ארוך (שרוול ומכנס) – בדים באריגה צפופה הם האפקטיביים ביותר (כמו כותנה).

  • קרם הגנה – מריחת קרם הגנה וחידוש מריחתו במהלך שעות העבודה. קרם ההגנה המומלץ ביותר הוא בדרגות של 30-50. להקלה על העובדים כדאי לרכוש בעבורם קרם הגנה העמיד בפני זיעה.

  • משקפיים – משקפי שמש לסינון קרניים אולטרה סגולות עשויים להואיל מאד לעבודה בקיץ.


שימו לב שהעובדים עלולים "לחפף" ועליכם לעמוד על המשמר. החום מגביר את תחושת חוסר הנוחות של העובד בעת השימוש בציוד מגן אישי, דבר שעלול להקשות עליו להמשיך להשתמש בו ובכך להוביל להעלאת רמת החשיפה והסיכון. תפקידו של מנהל העבודה הוא אפוא להקפיד שציוד המגן נלבש כנדרש. ממש כמו שחוסר נוחות משימוש בקסדה או חגורת בטיחות הוא לא "תירוץ קביל" להסרתם.


מעסיקים ומנהלים אחראים יזהו גם את העובדים שרגישים יותר מאחרים לעבודה בתנאי חום, כגון אנשים מעל גיל 65, בעלי עודף משקל, סובלים ממחלות רקע כמו בעיות לב ולחץ דם, נוטלים תרופות מסוימות או בעלי היסטוריה רפואית וכן בעלי גוון עור בהיר.


אחריות מנהל המפעל או אתר העבודה

מנהל העבודה חייב להיות ער לנושאים הללו הקשורים בעומסי חום ולפעול בהתאם. עליו להקפיד לדרוש ולפקח שהכללים נשמרים בעת ביצוע העבודה וכן להסב את תשומת ליבם של מנהלי מחלקות/אתרים/מקומות עבודה ועובדיהם.


על פי תקנות הבטיחות בעבודה (ציוד מגן אישי), התשנ"ז-1977 "עובד החשוף לקרני שמש ילבש בגדים וכובע שיכסו את גופו וראש וימנעו את נזקי קרני השמש, וירכיב משקפיים מתאימים לסינון קרינה על סגולה". התקנות קובעות שעל המעביד לספק לעובדים אמצעי הגנה מקרינת השמש, כגון בגדים להגנת העור מקרינה אולטרה סגולה, משחת מגן ומשקפיים.


תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים), התשנ"ט-1999 מחייבות את המעסיק למסור מידע לעובד בדבר הסיכונים במקום העבודה ולהדריך אותו לגבי מניעת הסיכונים ולהגנה מפניהם. על פי תקנות אלו, במקומות עבודה בהם קיימת חשיפת העובדים לשמש, יש לבצע הדרכה לעובדים בנושא מניעת סיכוני קרינת השמש ולתעד ההדרכה כנדרש בתקנות אלו.

ביגוד מגן בשמש

הכינו אתרכם לקיץ – דגשי בטיחות לקראת העונה החמה

לסיכום,


התייבשות או התמוטטות באתר בנייה עלולות לגרום לנזקים רפואיים קשים ואפילו למוות. יזמים, קבלנים ומנהלי עבודה חייבים להיות אחראים לשלומם של העובדים גם מול "גנרל קיץ". בין אם מבחינת איזון בפעילות בשעות החמות, בין אם בציוד הגנה מהשמש ובין אם בהדרכות ובהגברת מודעות.


עובדים אשר יפתחו מחלת עור קשה (כמו סרטן) בעקבות תנאי העסקתם יכולים להיות מוכרים כנפגעי עבודה ואפילו לתבוע פיצויים ישירות מהמעסיק בגין הפרת חובת הזהירות כלפיהם.


אירועים נקודתיים – כמו התייבשות או מכת חום – הם ממש "תאונת עבודה באתר" עם כל ההשלכות על המבוטח. מהזכות לתבוע את ביטוח לאומי ועד ליכולת לבקש גם פיצויים מהמעסיק בהליך אזרחי. מנהלי עבודה יקרים, יזמים וקבלנים, הקדימו תרופה למכה והקפידו על הכללים הבאים באתרי הבנייה שלכם בקיץ:


· שתייה מרובה ומתקני שתייה הפזורים לטובת העובדים ברחבי המתחם.

· חבישת כובעים ומיגון מהשמש, כולל שרוולים ארוכים. עדיפות לבגדים בהירים ומנדפי זיעה.

· הפסקות צל קבועות ומיעוט עבודה בשעות החמות.

· שימוש בקרם הגנה ומריחה מחודשת אחת לכמה שעות.

· זיהוי סימני מכת חום והתייבשות.

· איוורור ושימוש במאווררים/מצננים, במידת האפשר לפי תנאי המקום.

· הקפדה על בטיחות בעבודה בגובה ובציוד חם.

· חובת הדרכות והתראות לעובדים.

· קיום הדרכות למנהלי העבודה באתרים ומתן הסברים מפורטים על סיכוני הקיץ באתרי הבנייה.


זקוקים לשאלות והכוונה על הכנת אתר הבנייה לקיץ. דברו איתנו ונשמח לסייע.

הכינו אתרכם לקיץ – דגשי בטיחות לקראת העונה החמה

השפעת משבר האקלים על בטיחות ובריאות העובדים - והצורך בהסדרה

עומס חום והשפעתו האפשרית על תאונות עבודה בענף הבינוי בישראל

סקירה וכיווני פעולה אפשריים

מסמכים

מאמרים נוספים שכדאי לקרוא

הכינו אתרכם לקיץ – דגשי בטיחות לקראת העונה החמה
bottom of page